Aici puteți gusta cele mai mici sarmale făcute în Moldova

La aproximativ 100 de kilometri de Chișinău, în satul Lalova, din raionul Rezina, există o pensiune autentică numită Hanul lui Hanganu.

Această casă destinată oaspeților este cunoscută pentru ospitalitatea, deschiderea și, cel mai important, pentru mâncărurile tradiționale delicioase din această regiune. Vrem să vă povestim pentru ce anume este renumită pensiunea Hanul lui Hanganu și de ce ar trebui să vizitați cu siguranță acest loc unic de pe malul Nistrului măcar o dată în viață.

Bucătăria moldovenească este diversă în toate manifestările sale, fiecare mâncare are propria sa particularitate. Bucătăria moldovenească s-a format sub influența diferitelor culturi și popoare – greacă, turcă, ucraineană, română. Așezarea geografică a țării noastre ne-a înzestrat cu sol fertil, un climat favorabil, motiv pentru care legumele și fructele predomină în meniul nostru, precum și felurile de mâncare făcute din făină de porumb, oh da, de asemenea avem și mult porumb.

Din rețetele de gustări reci și calde, găsim întotdeauna pe farfurie un mix de legume cu brânză de casă, răcituri din carne de iepure, de cocoș sau de porc, ardei bulgărești copți și, bineînțeles, murături. Toate acestea bucate tradiționale pot fi gustate la Hanul lui Hanganu.

Hanul lui Hanganu
Cele mai populare rețetele de supe din bucătăria moldovenească sunt zama, ciorba și borșul. Zama este o supă moldovenească pe bază de bulion de pui (numaidecât din pui de casă) și borș acru și cu adaos de tăiței de casă. Zama trebuie să fie acră, apropo, aceasta este cel mai bun remediu pentru mahmureală.
Zama la Hanul lui Hanganu
Cele mai populare bucate servite în casa lui Hanganu sunt mămăligă cu tocană, Tocana se gătește în mod tradițional din carne de porc, pui, iepure sau curcan, dar există feluri de tocană din legume.
Totuși, în oricare tocană este servită cu mămăliga împreună. Mămăliga este un fel de terci din făină de porumb, foarte sănătoasă și nutritivă. Pe masă, împreună cu mămăliga, se pune și scrob, smântână și brânză de casă.

Una dintre caracteristicile satului Lalova este „sarmalele”. Ele se gătesc din carne tocată „îmbrăcată” în frunze de struguri.

În Lalova, se gătesc cele mai mici sarmale din Moldova, mărimea este lor poate fi comparată cu mărimea semințelor de dovleac, iar gustul lor pur și simplu este fenomenal. Hanul lui Hanganu oferă master class de gătit sarmale. Credeți-ne, în această meserie chiar trebuie să știi tehnica de gătit pentru ca totul să iasă bine..

sarmalele la Hanganu
Dacă vrei să guști orice tip de bucate din panificație, atunci în casa Hanul lui Hanganu fii sigur că vei gusta de toate. Special pentru oaspeții săi, aici se gătesc diferite tipuri de plăcinte și învârtite.
Plăcintele se gătesc cu diferite umpluturi: cartofi, varză, brânză de vaci, dovleac, mere, cireșe etc. Se gătesc placintele prăjite și coapte la cuptor, de diferite forme și aluaturi. Cu siguranță totul merită de încercat ca să înțelegeți ce îți place cel mai mult, dar cel mai probabil o să-ți placă toate opțiunile.
Plăcintele Hanganu

Și la sfârșitul călătoriei noastre gastronomice prin rețetele tradiționale ale pensiunii Hanul Lui Hanganu, ar trebui de adăugat și vinul de casă împreună cu țuică de casă. Cu aceste băuturi orice feluri de mâncare vor fi percepute mult mai gustoase. Țuica este produs de proprietarul casei, Sergiu Hanganu.

Toate fructele pentru gătirea țuicii sunt culese în propria grădină și sub monitorizarea rigidă a lui Sergiu. După aceasta, are loc procesul de distilare și apoi „odihnă” într-un butoi. Aș dori să adaug că Sergiu are un simț al gustului minunat și fiecare băutură se distinge prin unicitatea sa.

Tuica Hanganu

Dacă ți-am trezit interesul pentru bucătăria moldovenească sau poate că ți-a fost dor de bucate ca la bunica, atunci fă-ți un cadou și mergi în acest weekend într-o călătorie gastronomică la pensiunea Hanul Lui Hanganu.

De asemenea daca veți fi în regiunea ceia, numaidecât vă recomandăm să mergeți la o primblare pe traseul „În căutarea satului pierdut Nistreni” sau „Saharna si meleagurile mioritice”.

Pentru a rezerva camera sau o masă sunați în prealabil +37369288332
Sau scrieți pe pagina Facebook „Hanul lui Hanganu”

Comments are closed.